Mennään metsään!

Uutinen 20.8.2018 klo 13.46

Ovatko suomalaiset yhä metsäkansaa? Vietetäänkö metsässä edelleen aikaa lenkkeillen, suunnistaen, marjastaen, sienestäen? Piipahdetaanko metsään rauhoittumaan? Pötkötelläänkö vielä sammalmatolla metsän siimeksessä tuulta kuunnellen? Kiipeilevätkö lapset yhä puihin? Ovatko puut yhä suomalaisille rakkaita? Osaammeko me edelleen arvostaa metsiämme ja metsäistä historiaamme? Entä osaammeko arvostaa ainutlaatuista oikeuttamme liikkua vapaasti metsissä?

Matkalla metsään

 
Mikä on Mennään metsään -kampanja?

 Yle juhlii metsää ja jokamiehenoikeuksia Mennään metsään -kampanjalla Suomen luonnon päivästä 25.8.2018 alkaen, ja päättää kampanjan Mennään metsään -viikkoon 1.–7.10.2018. Nyt mennään metsään ja suojellaan jokamiehenoikeuksia!

Minä ja mun puu

Hämmästyttävän monella meistä on oma erityinen puu. Se voi olla rakas jo lapsuudesta, muistuttaa jostain erityisestä tapahtumasta tai johdattaa tuttuun kotimetsään.

Sitkeä mänty

Suomen luonnon päivänä, lauantaina 25.8.  Yle käynnistää ”Minä ja mun puu”- kampanjan, jossa kerätään suomalaisilta tarinoita, muistoja ja valokuvia heille merkittävistä puista. Näitä kuvia ja kertomuksia nähdään Yle Luonnon somessa ja yle.fi/mennaanmetsaan -sivustolla, kuullaan radiossa ja nähdään tv-ohjelmissa. Kuvista tehdään myös näyttely Metsämuseo Lustoon ja tarinoita arkistoidaan Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistoon.

Elävät puut

Syyskuussa TV1:ssä nähdään sunnuntai-iltaisin Yle Luonnon tuottama puiden elämästä kertova kiehtova, neliosainen tv-dokumenttisarja Elävät puut. Puiden elämä on ihmiselle hidasta ja niin erilaista, että sen käsittäminen on vaikeaa. Puut ovat olleet olemassa satoja miljoonia vuosia. Pitkä, hidas ja paikalla pysyvä elämä on kehittänyt puille merkillisiä ominaisuuksia, joiden avulla ne kasvavat, lisääntyvät, kilpailevat valosta ja tekevät yhteistyötä. Puut tietävät ilman silmiä ja korvia mitä niiden ympärillä tapahtuu ja muistavat ilman aivoja.

Koivuihin on lehdet puhjenneet

Sarjan tavoitteena on, että seuraavan kerran metsään mennessä voi tervehtiä kanssaelollisia, puita, entistäkin suuremmalla kunnioituksella.
 
Elävät puut Yle tv1 sunnuntaisin klo 18.15 9.9.–30.9.2018 ja Yle Areenassa.

Yle menee metsään

Mennään metsään- kampanja huipentuu metsäviikkoon lokakuun alussa (1.–7.10.). Silloin Yle leiriytyy Evolle, eräälle eteläisen Suomen suurimmista metsäalueista. Viikon mittaan metsä näkyy ja kuuluu radiossa, televisiossa ja netissä. Lähetyksissä perehdytään metsien kulttuurihistoriaan, myytteihin, metsätarinoihin, vanhojen metsien lajistoon, metsäluonnon monimuotoisuuteen ja siihen, miten tärkeitä metsät suomalaisille ovat. 

Radio Suomen rakastetut Luonto-Suomi ja Metsäradio- ohjelmat lähetetään suorina Evolta, ja radioinnin lisäksi ne nähdään myös  yle.fi/mennaanmetsaan -sivustolla ja Yle Areenassa.  Aamu-tv:ssä otetaan suora yhteys metsään joka aamu, Puoli seitsemän tutkii sammalet, käävät ja pikkuötökät ja Strömsö lumoutuu metsästä.

Pojat metsässä

Huhtikuussa käynnistynyt laaja Suomen kansallispuistoissa tapahtunut polkujuoksukiertue päättyy myös tällä metsäviikolla. Kiertueen viimeinen juoksu juostaan lauantaina 6.10. Kolin komeissa vaaramaisemissa.
 
Mennään metsään -viikon loppuhuipennuksena nähdään sunnuntaina 7.10. kahden tunnin suora lähetys tv 1:llä klo 18.15–20.30.

Jokamiehenoikeudet Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle!

Jokamiehenoikeudet otetaan helposti itsestäänselvyytenä, vaikka ne ovat ainutlaatuiset koko maailmassa! Niiden ansiosta voimme vapaasti liikkua, marjastaa, sienestää, hiihdellä ja vaellella metsissämme. Mennään metsään -kampanjan lopulla käynnistetään tempaus jokamiehenoikeuksien viemiseksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Unescon listalle pääsevät vain sellaiset tavat, joita kansalaiset arvostavat ja käyttävät. Siksi Mennään metsään -kampanja innostaa jokaista suomalaista merkitsemään Ylen sivuilla olevaan laskuriin, montako kertaa on käynyt metsässä kahden syksyisen viikon aikana 24.9.–7.10.2018.
 
Mittava metsäkäyntien määrä todistaa jokamiehenoikeuksien merkityksen suomalaisessa elämäntavassa. Unescon listalle pääseminen olisi myös vahva lisäsuoja usein itsestäänselvyytenä pidetyille jokamiehenoikeuksille. Se velvoittaisi Suomen valtion suojelemaan jokamiehenoikeuksia. Mennään siis metsään, rakastetaan puita, merkitään metsäkäynnit Mennään metsään -laskuriin ja suojataan jokamiehenoikeuksien säilyminen tulevaisuuteen!

Pitkospuut suojelle

Mennään metsään kampanjassa ovat mukana Yleisradion lisäksi myös mm. Metsähallitus, Suomen Latu, Olympiakomitea, Koululiikuntaliitto, Sydänliitto, Viherympäristöliitto, Suomen ympäristökeskus ja Partio. Jokamiehen oikeuksien kampanjaa vetää Suomen Latu, ja hankkeen taakse kerätään laaja suomalaisten ja pohjoismaisten luontojärjestöjen joukko.

Teksti Minna Pyykkö, Yle
Kuvat: Juha Laaksonen, Minna Pyykkö ja Riku Lumiaro


Lisätietoja

Tuottaja Tiina Klemettilä, Yle Asia, tiina.klemettila@yle.fi,   p. +358 40 830 2842

Vanha puu

Kaikki Luonnon kirjon 3/2018 artikkelit


  • Tulosta sivu