Uutinen 23.11.2020 klo 12.49
Vihreän lippu -ohjelman uusi, kaikille avoin materiaali tarjoaa inspiraatiota, tietoa ja toimintavinkkejä, jotka auttavat johdattamaan lapset ja nuoret innostavalle tutkimusmatkalle luonnon monimuotoisuuteen. Kurkista, miltä joulukuussa julkaistava materiaali näyttää!
Maapallolla kuhisee, pörrää, uiskentelee, lentää, kipittää, matelee ja suhisee elämän kirjo lukuisissa eri muodoissaan. Ihmeellinen luonnonkirjo on meissä ja kaikkialla ympärillämme. Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomen koordinoiman Vihreä lippu -ohjelman uusi oppimateriaali kutsuu huomaamaan ja suojelemaan luonnonkirjoa niin lähiympäristössä kuin koko maapallolla.
”Luonnon köyhtyminen on yksi merkittävimmistä ongelmistamme. Siksi on todella tärkeää opettaa lapsille ja nuorille, mitä luonnonkirjo, eli sen monimuotoisuus on, miksi se köyhtyy ja miten sitä voidaan suojella”, kertoo materiaalin toteutuksesta vastaava projektikoordinaattori Pihla Soinnunmaa.
Uusi materiaali tarjoaa kattavasti tietoa. Materiaalin upeat kuvat ovat Laura Puikkosen käsialaa.
Uusi materiaali on tarpeen, sillä luonnonkirjoa ja kasvatusta käsittelevää tietoa on aiemmin ollut tarjolla vain hajanaisesti. Materiaalin tekoon osallistunut biodiversiteettikasvatuksen asiantuntija, yliopistonlehtori Arja Kaasinen onkin havainnut opettajilla ja kasvattajilla olevan epävarmuutta sekä puutteellisia valmiuksia luonnonkirjoa käsittelevään kasvatukseen.
”Mielestäni parasta uudessa materiaalissa on, että se on olemassa. Materiaalia on helppo käyttää ja hyödyntää monenlaisiin tarkoituksiin. Se voi toimita taustana ja pohjustajana, mutta sitä voi käyttää myös opetukseen sellaisenaan”, Kaasinen sanoo.
Tärkein luonnon kirjosta ja kasvatuksesta yhdessä paketissa
Materiaali sisältää kaksi opasta, joista toinen on suunnattu varhaiskasvatuksesta alkuopetukseen ja toinen peruskouluille alkuopetuksesta eteenpäin. Oppaiden ensimmäinen osa käsittelee luonnon monimuotoisuutta ilmiönä pedagogisten vinkkien ja näkökulmien kera. Metsien, Itämeren, tuntureiden, soiden ja kaupunkiluonnon lajien tarinat johdattelevat Suomen luonnonkirjon äärelle lapsia innostavalla tavalla.
Esimerkiksi Itämeren avainlaji rakkohauru kutsuu matkalle meren laineiden alle: ”Minä en ole kasvi vaikka siltä näytänkin vedessä huojuessani. Olen Itämeressä elävä levä nimeltä rakkohauru. Meillä rakkohauruilla on nimemme mukaisesti lehtien näköisissä, ruskeanvihreissä varsissamme rakkuloita, joiden sisällä olevan kaasun avulla pysymme pystyssä vedessä. Oletko joskus merenrannalla käydessäsi koittanut poksautella rakkuloitamme?”, ote rakkohaurun lajitarinasta.
Rakkohaurun suojissa elelevät monet muut lajit, esimerkiksi leväsiirat, kolmipiikit ja isompien kalojen poikaset.
Toisessa osiossa tartutaan toimeen ja käydään läpi erilaisia tapoja, joilla päiväkodeissa ja kouluissa voidaan vaalia sekä lähellä että kaukana kuhisevaa luonnonkirjoa. Toimintavinkkejä on muun muassa arvo- ja asennekasvatukseen, kansalaistieteen tekemiseen kouluissa, yksinkertaisiin harjoituksiin pienten lasten kanssa, arjen käytäntöjen muuttamiseen, pihan monimuotoisuuden rikastuttamiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.
Huippuasiantuntijat mukana materiaalin teossa
Materiaali on tehty vankalla asiantuntijajoukolla. FEE Suomen innokkaan toimistotiimin tukena ovat olleet ympäristökasvatuksen ja luonnon monimuotoisuuden rautaiset asiantuntijat. Kaasisen lisäksi materiaalin ohjausryhmään osallistuivat ympäristökasvatuksen johtava asiantuntija Essi Aarnio-Linnanvuori WWF Suomesta, SYKEn biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntia Riku Lumiaro, SYKEn tutkija Riikka Paloniemi ja professori Ilari Sääksjärvi Turun yliopistosta.
”On ollut upeaa rakentaa materiaalia näin tärkeästä aiheesta, asiantuntevan joukon kanssa. Olen itsekin oppinut projektin aikana valtavan paljon uutta. Vaikka materiaali on suunnattu lasten ja nuorten opetukseen ja kasvatukseen, itse kukin voi hyvin hyödyntää sitä luonnon monimuotoisuutta koskevien tietojensa päivityksessä. On mahtavaa tuoda tietoa ja toimintavinkkejä kaikkien saataville”, Pihla Soinnunmaa kertoo.
”Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Suosittelen materiaalia opettajille, kasvattajille ja esimerkiksi ympäristökasvatuksen opiskelijoille ja opettajaopiskelijoille”, Arja Kaasinen sanoo.
Toivoa luonnon monimuotoisuuden suojeluun luodaan tiedon ja toiminnan kautta. Oppaan värikkäät kuvat kutsuvat iloitsemaan luonnosta.
Oppaat julkaistaan joulukuun alkupuolella Vihreän lipun verkkosivuilla. Verkkosivuille tuodaan oppaiden lisäksi lisämateriaalia, kuten ohjeita pihan monimuotoisuuden selvittämiseen sekä valmiita PowerPoint-esityksiä, jotka auttavat kertomaan luonnon monimuotoisuudesta eri-ikäisille lapsille ja nuorille.
Oppaita voi hyödyntää joko itsenäisesti tai osana Vihreä lippu -ohjelmaa, joka tarjoaa kattavaa tukea ympäristökasvatukseen. FEE Suomi tuottaa materiaalin Partioaitan ympäristöbonuksen tuella.
Teksti: Alisa Vänttinen/FEE Suomi
Kuvat: Laura Puikkosen materiaaliin tekemiä kuvituskuvia.
Paluu etusivulle