Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen haluaa vahvistaa luonnon monimuotoisuutta, koska se on hyvinvointimme avain

Uutinen 19.8.2019 klo 12.54

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen tietää meidän olevan täysin riippuvaisia monimuotoisesta luonnosta. Luonnon rauhasta voimaa ammentava ministeri haluaa pysäyttää luonnon köyhtymisen Suomessa ja maailmalla. Tavoitteen saavuttamiseksi meidän täytyy lisätä elinympäristöjen suojelua ja kunnostusta sekä huomioida luonnon monimuotoisuus yhteiskunnan kaikilla sektoreilla.

Ministeri Krista Mikkonen
 

Veden äärellä, veneellä järvenselällä tai mökkisaarella Saimaalla, siellä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen mieli lepää. Kiireisen arjen lomassa hän retkeilee luonnossa, koska siellä voi aidosti rentoutua.
”Tutkimuksetkin sen osoittavat, että ajanvietto luonnossa laskee pulssia, tuo rauhaa ja vähentää stressiä”, ministeri kertoo.

Biologin koulutuksensa myötä Mikkonen tietää monimuotoisen luonnon merkityksen jatkuvan huomattavasti rentouttavia luontoretkiä pidemmälle: Olemme täysin riippuvaisia luonnon meille tuottamista palveluista, kuten pölytyksestä ja puhtaasta ilmasta. Mitä monimuotoisempi luonto on, sitä paremmin ja varmemmin se pystyy tuottamaan näitä palveluita. Uutiset luonnon ennennäkemättömän nopeasta köyhtymisestä huolestuttavat, koska uhattuna on meidän jokaisen hyvinvointi.

”Luonto köyhtyy myös Suomessa. Meillä on siis peiliin katsomisen paikka. Tarvitsemme toimia monimuotoisuuden suojelemiseksi. Meidän täytyy lisätä metsien, soiden, perinneympäristöjen ja vesien suojelua sekä soiden ja lintukosteikkojen kunnostamista”, Mikkonen sanoo.

Hänen mukaansa luonnon köyhtyminen ja ilmastokriisi vaativat yhteisiä ratkaisuja.
”Ne ovat molemmat osa samaa kestävyysongelmaa ja yhteydessä toisiinsa. Ilmastonmuutos kiihdyttää luonnon köyhtymistä ja luonnon köyhtyminen heikentää mahdollisuuksiamme sopeutua ilmaston lämpenemiseen.”
Kestävyysongelman ratkaisemiseksi yhteiskuntamme toimintatapojen täytyy muuttua. Mikkosen mukaan kiertotalous voi auttaa tässä.

”Kiertotalous on tärkeää ymmärtää laajasti. Meidän täytyy käyttää vain sen verran luonnonvaroja, kun on välttämätöntä ja hyödyntää ne mahdollisimman hyvin uudestaan.”

Luonnon monimuotoisuus kuuluu Suomen EU-puheenjohtajuuskauden prioriteetteihin

Luonnon monimuotoisuus on vahvasti esillä Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella. Suomen puheenjohtajuuskauden aikana valmistellaan EU:n kantaa vuonna 2020 järjestettävään YK-kokoukseen, jossa on määrä sopia uusista tavoitteista luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi.

”On tärkeää, että sopimukseen saadaan konkreettiset ja mitattavat tavoitteet ja selkeät askelmerkit myös välivuosille ennen vuotta 2050”, ministeri Mikkonen sanoo.

Hän on aistinut eri maiden ympäristöministereitä tavatessaan maailmalla olevan hyvää toimintavalmiutta luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Mikkosen mukaan sekä Suomessa että kansainvälisesti tarvittaisiin kuitenkin nykyistä laajempaa ymmärrystä siitä, että monimuotoisuuden edistäminen vaatii toimia kaikkialla yhteiskunnassa.

”Ilmastonmuutoksen osalta tämä aletaan jo nähdä, ja samaa tarvittaisiin myös luonnon monimuotoisuudelle. Luonnon köyhtymistä ei pysäytetä vain luonnonsuojelulla, se täytyy ottaa huomioon kaikilla sektoreilla.”

Teksti: Alisa Vanttinen, ympäristöministeriö

Kaikki Lauonnon kirjon 3/2019 artikkelit
 


  • Tulosta sivu