Hyppää sisältöön

 

Kaupunkikosteikko
 

Luontokunnat-verkosto perustettiin

Suomen ympäristökeskus järjesti yhdessä Kuntaliiton kanssa Luontokunnat-verkoston aloitustilaisuuden 24.9.2020. Tilaisuus piti alun perin järjestää toukokuussa Kuntatalolla, mutta koronan takia tilaisuus siirrettiin alkusyksyyn ja verkkoon. Linjoille kerääntyi kaikkiaan 157 kuntien lumotyöstä kiinnostunutta henkilöä, joista 65 jatkoi työskentelyä iltapäivän työpajoissa. Aloitustilaisuuden jälkeen 78 kuntien ja kaupunkien luontotoiminnassa työskentelevää henkilöä 45 kunnasta on ilmoittautunut mukaan Luontokunnat-verkostoon. Lue lisää uusimmasta Luonnon kirjosta!

4/2020 LUONNON KIRJON AIHEITA

Lampaita niityllä

Suomen arvokkaat perinneympäristöt kartoitetaan

24.11.2020
Perinnebiotoopit ovat eliölajistoltaan rikkainta luontoamme. Viime vuosikymmeninä niiden tila on heikentynyt ja pinta-alat ovat merkittävästi pienentyneet maankäytön muutoksen seurauksena. Lisäksi ilmastonmuutos kiihdyttää perinneympäristöjen umpeenkasvamista. Perinneympäristöt ovatkin uhanalaisinta luontoamme. Kaikki (100 %) perinneympäristöluontotyypit ovat uhanalaisia ja 24 prosenttia niiden eläin- ja kasvilajeista on uhanalaisia.
Drone

Luontopalvelut huhkii Helmi-töissä

24.11.2020
Metsähallituksen Luontopalvelut on aloittanut Helmi-elinympäristöohjelman toteutuksen vauhdikkaasti. Lapin, Pohjanmaa-Kainuun, Järvi-Suomen ja Rannikon luontopalvelualueille on palkattu uutta väkeä viitisenkymmentä henkilöä kartuttamaan tietoa suojelualueiden lajistosta ja luontotyypeistä, laatimaan ennallistamisen ja luonnonhoidon suunnitelmia, ohjaamaan hoitotoimien käytännön toteutusta sekä seuraamaan toimenpiteiden vaikutuksia.
Niittytalkoot

Kunnat mukaan Helmi-ohjelman toteutukseen

23.11.2020
Helmi-elinympäristöohjelman toteutukseen saatiin lisää laajuutta, kun ympäristöministeriö avasi toukokuussa kunnille suunnatun erityisavustushaun luontokohteiden kunnostukseen. Haku keräsi 62 hakemusta, joista 45 soveltui Kunta-Helmi -erityisavustuksella rahoitettaviksi. Hankkeiden yhteisbudjetti on noin 3 miljoonaa euroa, josta ympäristöministeriön avustusosuus noin 2,3 miljoonaa euroa.
Kaisa Junninen

24 tunnin lajikartoitusmaraton Bioblitz toi esiin lähes 900 lajia kerralla

23.11.2020
Elokuun alussa parikymmentä asiantuntijaa kokoontui Pyhä–Luoston kansallispuistoon Itä-Lapissa etsimään niin monta lajia kuin 24 tunnissa ehtii. Vaikka kansallispuiston lajistoa on kartoitettu vuosien varrella, tuore tieto on tarpeen. Tunnistus valmistui kuun lopussa: kansallispuistosta löytyi yhden vuorokauden aikana 896 lajia, joista noin 300 on puistolle kokonaan uusia!
Toivosta piirroskuva

Luonnonkirjoa kasvatukseen

23.11.2020
Vihreän lippu -ohjelman uusi, kaikille avoin materiaali tarjoaa inspiraatiota, tietoa ja toimintavinkkejä, jotka auttavat johdattamaan lapset ja nuoret innostavalle tutkimusmatkalle luonnon monimuotoisuuteen. Kurkista, miltä joulukuussa julkaistava materiaali näyttää!
Meritaimenia

Auta löytämään Suomen paras luontoteko 2019–2020 – tällä kertaa teemana luontopohjaiset ratkaisut

23.11.2020
Parasta tekoa Suomen luonnon monimuotoisuuden hyväksi etsitään jälleen. Auta Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n Suomen komiteaa löytämään henkilö, yhteisö tai yritys, joka on onnistunut turvaamaan suomalaisen luonnon monimuotoisuutta vuosina 2019–2020. Ehdotuksia voi jättää 31.12.2020 saakka ja voittaja julkistetaan alkuvuonna 2021.

  • Tulosta sivu