Tälle sivulle on koottu arjen pieniä tekoja ja elämäntapamuutoksia, joita jokainen voi tehdä luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Luonnon monimuotoisuus köyhtyy tällä hetkellä ennennäkemättömän nopeasti. Köyhtyminen on vakava ongelma, sillä se heikentää luonnon mahdollisuutta tuottaa meille kaikille elintärkeitä palveluja, kuten ruokaa, raikasta ilmaa ja puhdasta vettä.

Luonnon köyhtyminen on välttämätöntä pysäyttää meidän jokaisen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Sinäkin voit vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen omilla teoillasi ja edistää samalla myös omaa hyvinvointiasi.

Jos sinulla on ideoita luonnon monimuotoisuuden edistämiseen, kerro meille!

Animaatiokuva biodiversiteettivideosta
 

4/2019 LUONNON KIRJON AIHEITA

Kimalainen pölyttämässä

Luonnon supervuosi 2020 alkaa pian – neuvottelussa uudet tavoitteet luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi

14.11.2019
Luonnon monimuotoisuuden supervuosi 2020 alkaa pian. Vuosi, jona maailman maat kokoontuvat päättämään maapallomme tulevaisuudesta: uusista tavoitteista luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi ja monimuotoisuuden turvaamiseksi. Vuosi, joka tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden yhdistää voimamme ja kirittää toimia luonnon puolesta.
Itämeren suojelijat

Ylen uusi Itämeri-sarja tarttuu maailman saastuneimman meren isoihin kysymyksiin

14.11.2019
Yle TV1:llä nähdään vuoden lopussa ainutlaatuinen sarja, joka valottaa Itämeren tilaa ja uusia ongelmanratkaisukeinoja. Sarjassa kerrotaan, millainen merkitys Itämerellä on meille kaikille ja miksi meri kaipaa suojeluamme.
Lohi, Lohi

Vaelluskalojen elinolosuhteiden parannus jatkuu – vaellusesteiden purkamista kartoitetaan ja uusia kalateitä rakennetaan

14.11.2019
Maa- ja metsätalousministeriö jatkaa vaelluskalojen elinolosuhteiden parantamista kuluvalla hallituskaudella. Kunnostustoimiin on varattu ensi vuodelle määrärahaa yhteensä 6 miljoonaa euroa, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Hiitolanjoen voimalaitoksen purkaminen on hyvä esimerkki yhteistyöstä. Sen jälkeen Suomeen jää edelleen kymmeniä voimaloita, joilla ei ole kalatalousvelvoitetta.
Susi

Susikannan hoitosuunnitelmalla pyritään hallitsemaan suteen liittyviä konflikteja ja turvaamaan susikannan elinvoimaisuus

14.11.2019
Maa- ja metsätalousministeriö on vahvistanut Suomen susikannan hoitosuunnitelman. Hoitosuunnitelma on Suomen susikannan ja suteen liittyvien konfliktien hallinnan työkalu ja keskeinen väline susipolitiikan toteuttamisessa. Hoitosuunnitelman toimeenpanon seurantaa varten perustetaan susifoorumi.
Vuorimunkki kasvi

Hotelleja ekosysteemeille ja koteja paluumuuttajille

14.11.2019
Ekosysteemihotelli tarjoaa lajistolle turvapaikan, jos alkuperäinen elinalue on uhattuna esimerkiksi rakentamishankkeen vuoksi. Ekosysteemihotelliksi valitaan paikka, johon uhatun kohteen eliölajistoa voidaan siirtää työmaan ajaksi – tarvittaessa jopa useaksi vuodeksi odottamaan ja toivon mukaan myös lisääntymään. Jos kaikki menee suunnitellusti, osa ekosysteemihotellin asukkaista palaa takaisin alkuperäisille asuinsijoilleen ja osa jää hotelliin pysyvästi.
Punahärö

Karismaattiset kovakuoriaiset tutuiksi ja turvatuiksi

14.11.2019
Kahdeksan tiukasti suojeltua kovakuoriaislajia on saanut avukseen EU-rahoitusta. Beetles LIFE -hankkeessa kohennetaan niiden elinympäristöä ja suojelutasoa. Näiden lajien elinympäristöjen hoito auttaa myös satoja muita metsälajeja ja turvaa luonnon monimuotoisuutta.
Punasotka. Kuva Arto Juvonen

Jättipanostus Suomen luonnon hyväksi

14.11.2019
Ympäristöministeriön käynnistämä Helmi-ohjelma tarttuu 42 miljoonalla eurolla toimiin, joita luonnon monimuotoisuus tarvitsee kiireellisimmin. Ohjelman toimet auttavat satoja uhanalaisia lajeja sekä suurinta osaa Suomen uhanalaisista luontotyypeistä.
Saimaannorppa

Saimaalla on yli 400 norppaa - Norppakannan hidas kasvu jatkuu

14.11.2019
Metsähallituksen arvion mukaan saimaannorppien talvikanta vuonna 2019 on kooltaan noin 410 norppaa. Saimaalle syntyi tänä vuonna 88 kuuttia. Saimaannorpan suojelustrategiassa ja toimenpidesuunnitelmassa vuodelle 2025 asetettu 400 yksilön välitavoite on nyt ylittynyt.