Ylen uusi Itämeri-sarja tarttuu maailman saastuneimman meren isoihin kysymyksiin

Uutinen 14.11.2019 klo 7.42

Yle TV1:llä nähdään vuoden lopussa ainutlaatuinen sarja, joka valottaa Itämeren tilaa ja uusia ongelmanratkaisukeinoja. Sarjassa kerrotaan, millainen merkitys Itämerellä on meille kaikille ja miksi meri kaipaa suojeluamme.

Itämeren suojelijat Peltsi ja Tom on viisiosainen sarja, jonka jokaisessa jaksossa liikutaan yhden suuren teeman ympärillä. Mikko “Peltsi” Peltola ja Tom Nylund ovat ystäviä, ja he ovat innoissaan kesäisestä seikkailusta Itämerellä. Tom on melonut pienestä pitäen ja Peltsi on intohimoinen kalamies. Parivaljakko päättää selvittää, miten Itämeri tällä hetkellä voi, ja mitä he itse sen hyväksi voivat tehdä.

Kantavana ajatuksena on Itämeren ainutlaatuisuus, josta kaverukset lähtevät ottamaan selvää. He tapaavat kiinnostavia ihmisiä, jotka tekevät tekoja meren hyväksi.

"Tunnen paljon ihmisiä joille Itämeri on erittäin tärkeä joko ammattinsa tai harrastuksensa takia. Kalastus on tietysti itselleni se kaikkein tärkein aktiviteetti Itämerellä," Peltsi kertoo.

Toimittajat veneessä
Rento hetki Itämeri-sarjan kuvauksissa.

Sarjan suuret teemat ovat Itämeren kalakannat, monimuotoisuus ja lajien elämä äärirajoilla, saastuneisuus, lainsuojattomat lohet sekä rehevöityminen.

Reitin varrelle osuu satumaisen upeita maisemia, karuja ulkoluotoja ja vehreää sisäsaaristoa. Lähimeremme voi tarjota upeita elämyksiä – kunhan siitä pidetään huolta.

"Itämeri on lähimereni. Se tarjoaa minulle mahtavat elämykset kalastuksen merkeissä. Sieltä saan paljon iloa!"

Peltsi ja Tom ovat monessa mukana – merikotkien rengastamisessa, asentamassa uhanalaisiin lohiin lähettimiä Tornionjoella ja sukeltamassa sinisimpukkariutalla. Kaksikko työntää kätensä hapettomaan pohjamutaan ja tutkii, löytyykö Itämeren pohjasta elämää. Peltsi ja Tom myös ihmettelevät, miksi isot ulkomaalaiset risteilijät edelleen päästävät jätevetensä Itämereen.

Sarjassa liikutaan Suomenlahdelta aina Perämerelle saakka. Joka jaksossa kaksikon mieleen nousee kimurantteja kysymyksiä, joihin presidentti Tarja Halonen tarjoaa avuliaasti vastauksia. 

Peltsi ja Tom löytävät kaikissa viidessä jaksossa vastauksia myös siihen, mitä jokainen voi omassa elämässään tehdä Itämeren hyväksi. Kaksikko tekee Itämeri-lupauksia, jotka ovat käyttökelpoisia meidän kaikkien arkielämässä. Yhden lupauksen Peltsi paljastaa jo nyt.

"Olen itselleni jo aikoja sitten luvannut, että syön silakkaa kerran viikossa. Ohjelman myötä tulleen itämerivelvoitteen myötä tuplaan annokseni eli kaksi kertaa viikossa silakkaa. Ikuisesti."
 
Kyseessä on viihdyttävä luonto-ohjelma, jossa kerromme suuria asioita pienten, ymmärrettävien tarinoiden ja konkreettisten esimerkkien kautta. Luonnolla on pitkä muisti, ja muutokset meren tilassa tapahtuvat hitaasti. Siksi kannattaa toimia nyt!

Puuhun kiipeämistä
Merikotkan pesimäpuuhun kiipeäminen on hikistä puuhaa.

Itämeri-dinner – syö Itämeri puhtaaksi!

Yle Luonnon sarjaan liittyy tiiviisti myös kampanja ”Itämeri-dinner”. Sen ajatuksena on nostaa esille niitä raaka-aineita, joita ympäristön ja Itämeren kannalta on fiksua syödä.

Kampanjan tarkoituksena on ennen kaikkea tuoda esille suomalaista kestävästi kalastettua villikalaa.

"Itämeri-dinnerin tarkoituksena on innostaa syömään monien vieroksumia särkikaloja ja silakoita. Ne ovat sekä Itämeren että ilmaston kannalta loistavaa ruokaa," hehkuttaa sarjan toimittaja Hannamari Vallilla.

"Kuluttaja voi vaikuttaa asioihin ruuan kautta. Syömällä särkikalaa ja silakkaa poistaa myös ravinteita Itämerestä."

Ympäristöystävällinen syöminen ei tarkoita asioista luopumista, vaan sitä, että saa herkutella  suomalaisella kalalla ja herkullisilla kasviksilla. Kampanja haluaa myös innostaa ihmisiä yhteisen ruokapöydän ääreen.

"Toivoisimme, että ihmiset järjestäisivät perheelleen ja ystävilleen illallisia, joilla tarjotaan itämeriystävällistä ruokaa  ja varsinkin kestävästi kalastettua villikalaa."

Kalansaalis kalliolla, Kalansaalis kalliolla
Kestävästi kalastettua kalaa pohjoiselta Itämereltä. Kuva Riku Lumiaro.

Joulukuussa on siis tarkoitus nähdä monenlaisia Itämeri-dinnereitä tai -lounaita eri puolilla Suomea.

Monet tunnetut organisaatiot ovat innolla jo lähteneet mukaan Ylen kampanjaan, jossa yhdessä syödään Itämeri puhtaaksi.

Itämeren suojelijat Peltsi ja Tom nähdään Yle TV1:ssä alkaen 30.12.2019 klo 18.30. Jaksot esitetään peräkkäin viikon jokaisena arkipäivänä.

Teksti: Tiina Salumäki YLE
Kuvat: Johanna Kannasmaa YLE

Kaikki Luonnon kirjon 4/2019 artikkelit