Suomen parasta maisemahanketta etsitään jälleen

Uutinen 17.2.2020 klo 13.33
Ympäristöministeriö etsii Suomen parasta maisemahanketta jälleen tänä vuonna. Joka toinen vuosi järjestettävään kilpailuun toivotaan taas ehdolle viime vuosien aikana toteutettuja hankkeita, joilla on onnistuneesti hoidettu, suojeltu tai suunniteltu maisemia. Tervetulleita ovat niin perinnemaisemiin kuin teolliseenkin ympäristöön liittyvät hankkeet. Kilpailu järjestetään tänä vuonna jo seitsemättä kertaa.
Maisema
Suomen paras maisemahanke -kilpailuun voi osallistua niin arvokkaisiin maisemiin kuin arkiympäristöihin tai heikentyneisiin maisemiin kohdistuneilla hankkeilla. Kuvassa Muurasjärven valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta Pihtiputaalla. Kuva Tapio Heikkilä.
Maisemat ja niihin liittyvät hankkeet ymmärretään Suomen paras maisemahanke -kilpailussa laajasti ja ehdolle kannustetaan lähtemään niin perinteisillä kun uusillakin näkökulmilla. Hankkeet voivat liittyä luonnon- tai kulttuurimaisemiin, maaseutuun tai kaupunkiin, ne on voitu toteuttaa niin maalla kuin vesialueillakin. Kohteet voivat olla arvokkaita maisemia tai kulttuuriympäristöjä, mutta yhtä lailla ehdokkaiksi toivotaan myös arkiympäristöihin ja huonolaatuisten maisemien kunnostamiseen kohdistuneita hankkeita. Viime vuosina ehdokkaiksi on saatu ilahduttavan monipuolinen valikoima hankkeita, ja tähän halutaan edelleen kannustaa.
 
Kilpailuun voivat osallistua kansalaisjärjestöt sekä alue- ja paikallisviranomaiset. Hankkeiden tulee olla jo toteutuneita ja niiden on pitänyt olla yleisölle avoimia vähintään kolme vuotta hakemusten jättämisajankohtana.
 

Kilpailun voittaja Suomen edustajaksi Eurooppaan

Kotkan kaupunkipuisto
Kotkan kansallinen kaupunkipuisto sai kunniamaininnan
Euroopan neuvoston maisemapalkinto-kilpailussa
vuonna 2019. Kuva Kotkan kaupunki.
Kilpailun voittaja palkitaan Maisemasymposiumissa Helsingissä 4.11.2020. Maisemasymposium on valtakunnallinen, kaikille avoin tilaisuus, jossa luodaan näkökulmia Eurooppalaisen maisemayleissopimuksen toteutumiseen Suomessa. Sopimukseen kuuluu tällä hetkellä 40 maata, Suomi liittyi sopimukseen vuonna 2006.
Suomen paras maisemahanke -kilpailun voittaja lähetetään Suomen edustajana kilvoittelemaan Euroopan neuvoston maisemapalkinnosta. Euroopan neuvoston kilpailussa palkittavat hankkeet edistävät maisemayleissopimuksen tavoitteita, ja ne voivat toimia esimerkkinä koko Euroopassa.
 
Edellisen, vuonna 2018 järjestetyn Suomen paras maisemahanke -kilpailun voittaja Kotkan kansallinen kansallispuisto niitti Suomelle mainetta ja kunniaa saadessaan kunniamaininnan Euroopan neuvostolta vuoden 2019 kilpailussa. Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on upea kokonaisuus merellisiä maisemia, joenvarsia, viheralueita ja arkkitehtuurin parhaita paloja, pitäen sisällään koko laajan kaupunkikulttuurin. Kunniamaininnan perusteluissa korostetaan sitä, että Kotkan kansallisen kaupunkipuiston alueella maiseman huomioon ottaminen ohjaa suunnitteluprosesseja. Kehuja sai myös se, että maiseman eri elementtejä on kunnostettu ja niistä on luotu yhtenäinen, laaja ja monipuolinen verkosto.
 
Euroopan neuvoston maisemapalkinnon vei vuoden 2019 kilpailussa Sveitsin hanke, jossa Aire-joen vesiväylä ennallistettiin. Maisemapalkinnon lisäksi jaettiin kunniamaininnat neljälle hankkeelle, joista Kotkan kansallinen kaupunkipuisto oli yksi. Kilpailuun osallistui yhteensä 23 hanketta ympäri Eurooppaa. Suomen lisäksi kunniamaininnan saivat Viro, Ranska ja Italia.
 

Maisemaa juhlistetaan lokakuussa

 
Maisemasymposiumin lisäksi maisemia juhlistetaan myös kansainvälisenä maisemapäivänä 20.10.2020. Päivää vietetään Eurooppalaisen maisemayleissopimuksen allekirjoittamisen vuosipäivänä maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa. Euroopan neuvoston tavoitteena on vakiinnuttaa päivä vuosittain vietettäväksi juhlapäiväksi. Vuosi 2020 on kuitenkin aivan erityinen juhlavuosi, koska maisemasopimuksen allekirjoittamisesta tulee kuluneeksi 20 vuotta. Eurooppalainen maisemayleissopimus allekirjoitettiin Firenzessä 20.10.2000.
Arkimaisema kuvakilpailun yksi voittokuva
Lätäköstä heijastuva arkinen maisema on vangittu hienosti yhteen vuoden 2019 kansainvälisen maisemapäivän voittajakuvista. Kuva Tanja Härmä.
Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat olennainen osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Suomessa päivää on kahtena edellisenä vuonna juhlistettu Instagramissa järjestetyllä valokuvakampanjalla, joka on huipentunut valokuvakilpailuun varsinaisena juhlapäivänä. Kampanja on innostanut havainnoimaan ja valokuvaamaan tuttujakin maisemia, vuoden 2019 kampanjaan osallistuttiin yli 3000 kuvalla. Suuren suosion saavuttanut kampanja ja valokuvakilpailu ovat luvassa tänäkin vuonna.
 
 

Lisätietoja

 
Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@ym.fi