Ylen Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin

Uutinen 18.2.2020 klo 8.32
On aika kääriä hihat ja helliä ystäviämme pölyttäjiä. Huhtikuussa alkavan kampanjan tarkoitus on innostaa kaikki mukaan tekemään tekoja pölyttäjähyönteisten puolesta ja osoittaa, että pienelläkin teolla voi olla suuri merkitys luonnon monimuotoisuuden säilymisen kannalta.
Pörriäislogo
 
Tällä hetkellä luonnon monimuotoisuus on uhattuna. Erityisesti pölyttäjähyönteiset tarvitsevat apua, sillä yli 40 prosenttia niistä voi uhata häviäminen. Syynä hyönteisten katoamiseen ovat elinympäristöjen väheneminen, avoimien alueiden umpeenkasvu, ympäristömyrkyt ja ilmastonmuutos.
 
Pölyttäjien katoaminen vaikuttaa meihin kaikkiin. Maailman viljelykasveista kolme neljästä turvautuu ainakin osittain pölyttäjähyönteisiin. Hyönteiskato näkyy jo nyt: esimerkiksi öljykasvien rypsin ja rapsin sadot ovat pienentyneet Suomessakin 90-luvun alusta lähtien.
 
Myös luonnonantimet tarvitsevat pörriäisiä tuottaakseen satoa. Tiesitkö, että yhden mustikkaneliömetrin pölyttämiseen tarvitaan huimat 700 kimalaista?

Auttamalla pörriäistä autat myös itseäsi

Ylen Pelasta pörriäinen -kampanjassa kannustetaan tekemään pieniä tekoja pölyttäjien elinolosuhteiden turvaamiseksi. Tekoja voi tehdä kotiparvekkeella tai -pihassa tai miksei vaikka yhdessä koko työyhteisön kanssa.
Mehiläinen pölyttämässä
 
Kampanja käynnistyy huhtikuussa ja teot voi ilmoittaa Yle Luonnon verkkosivuilla huhtikuun alusta lähtien.
 

Pörriäisteot

  1. Istuta parvekkeelle tai pihalle hyönteisystävällisiä kasveja ja kukkia. Pölyttäjähyönteiset kaipaavat ravinnokseen siitepölyä ja mettä koko kasvukauden ajan keväästä pitkälle syksyyn. Erityisen nälkäisiä ne ovat heti keväällä.
  2. Jätä nurmikkoa leikkaamatta. Koko pihaa ei tarvitse jättää kesannolle, noin neliömetri riittää. Pienistäkin niityistä on pölyttäjille iso ilo, varsinkin, kun riittävän moni antaa nurmen kasvaa ja jättää edes osan apiloista ja voikukista nyppimättä.
  3. Rakenna hyönteishotelli. Suomessa on 160 ahkeraa pölyttäjälajia, jotka pesivät korsissa tai puunkoloissa. Maankäytön muuttuessa moni niistä jää kodittomiksi. Ohjeet hotellinpitäjäksi.
  4. Lopeta myrkyllisten aineiden käyttö puutarhassasi. Tuholaistorjuntaan käytetyt myrkyt haittaavat myös muita luonnon otuksia pölyttäjähyönteisistä lintuihin. Myös moni keittiön kaapista löytyvä aine voi olla pihalla käytettynä myrkyllinen. Sisälle tarkoitetut aineet kannattaa käyttää sisällä!
  5. Keksi oma pörriäisteko! Jos kaikki yllä ehdotetut teot on jo tehty tai ne eivät syystä tai toisesta onnistu, keksi oma! Kasvata vaikka viherkatto mökkiin tai rakenna lahopuuaita.

Tarjolla tietoa ja tapahtumia

Kevään ja kesän mittaan Yle tuottaa tietoja ja sisältöjä pölyttäjähyönteisistä eri medioihin. Kampanja on mukana myös kesän Pointti-kaupunkifestivaaleilla, jotka järjestetään tänä vuonna usealla eri paikkakunnalla kesän aikana. 
 
Mukana kampanjassa on myös liuta kumppaneita, kuten ympäristöministeriö, maa-  ja metsätalousministeriö, Metsähallitus, Suomen ympäristökeskus ja WWF. Erilaisia tempauksia ja tapahtumia onkin tiedossa runsaasti.
Neitoperhonen kukalla
 
 
Kampanja huipentuu Suomen luonnon päivänä lauantaina 29.8.2020, joka on tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös kalenteriin merkitty merkkipäivä.
 
Teksti: Hanna Asikainen / Yle 
Kuvat: Risto Salovaara/Yle
Grafiikka: Annukka Palmén-Väisänen
 
 

  • Tulosta sivu