Tervetuloa ympäristöhallintoon!

Uutinen 23.11.2021 klo 11.05

1. Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Emma Kari, ympäristö- ja ilmastoministeri, vihreä kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu. Asun perheeni kanssa Kumpulassa.

Emma Kari
 

2. Miten luonto- ja ympäristöteemat ovat näkyneet koulutuksessasi tai aiemmissa tehtävissäsi?

Luonto- ja ympäristöteemat ovat syy miksi päädyin politiikkaan. Luontokato ja ilmastokriisi ovat aikamme suurimpia uhkia ja haluan tehdä osuuteni niiden torjumiseksi. Olen valmistunut ympäristötieteiden maisteriksi (FM) Helsingin yliopistosta.

3. Mitä odotat eniten tulevalta tehtävältäsi?

Tiedän, ettei tehtävä tule olemaan helppo, mutta ihmiselle, joka on tullut politiikkaan nimenomaan puolustamaan luontoa ja torjumaan ilmastonmuutosta, on ympäristöministerinä toimiminen todellinen unelmatyö. Ministerikaudella työpöydällä on tärkeitä uudistuksia, kuten ilmastolaki, luonnonsuojelulaki ja kaavoitus- ja rakentamislaki. Odotan kovasti, että pääsen tekemään töitä luonnon, ilmaston sekä toimivan rakennetun ympäristön puolesta ministerinä.

Luonnon monimuotoisuuden ajankohtaiset kysymykset

4. Luontokadosta ja sen yhteydestä ilmastokriisiin puhutaan enemmän kuin koskaan ennen. Miltä tuntuu aloittaa ympäristö- ja ilmastoministerinä tällaisena hetkenä?

Luonnonsuojelun määrärahat on nostettu historiallisen korkealle tasolle ja ympäristöhallinnossa on tehty hartiavoimin töitä ympäri Suomen, kiitos kaikesta jo tähän asti tehdystä työstä. Luontokato on kuitenkin yhtä vakava uhka kuin ilmastokriisi, ja se on kiireesti nostettava yhtä näkyvästi esille kuin ilmastonmuutos. Kannettavanamme on ennennäkemätön ilmasto- ja luontovelka ja tämän selättämisessä ympäristöministeriöllä on erittäin merkittävä rooli. Aloitankin innoissani ja ylpeänä pestissäni ympäristö- ja ilmastoministerinä näiden haasteiden edessä.

5. Keväällä maailman maiden on määrä sopia uudesta kehyksestä luontokadon pysäyttämiseksi - millä mielellä valmistaudut kevään YK:n luontokokoukseen?

YK:n luontokokousta on siirretty koronan vuoksi ja viimein pääsemme ensi keväänä päättämään uusista globaaleista tavoitteista luontokadon pysäyttämiseksi. Kokoukselta on syytä odottaa tuloksia. Tänä syksynä järjestetyssä kokouksen ensimmäisessä osassa oli kuultavissa, että maa toisensa jälkeen näkee luontokadon vakavan uhan eri puolilla maapalloa. Äänessä oli myös moni sellainen valtio, joka ei välttämättä ole ollut ilmastonmuutoksen torjunnassa näkyvimpiä toimijoita.

6. Millaisia toimia tarvitsemme, jotta luonnon monimuotoisuus voidaan säilyttää tulevaisuudessakin?

Minun visioni tämän hallituksen ympäristö- ja ilmastoministerinä on visio luontopositiivisesta Suomesta 2030 mennessä. Hallituksessa tekemämme historiallisen suuret satsaukset luonnonsuojeluun ovat vahva alku, mutta toimenpiteitä tarvitaan vielä paljon lisää. Tarvitaan lisää suojelualueita, lisää elinympäristöjen ennallistamista ja kunnostamista sekä tiukempaa lajien suojelua. EU:n biodiversiteettistrategia, jossa olemme sitoutuneet suojelemaan 30 % EU-alueen maa- sekä meripinta-alasta antaa myös meille kehyksen, minun mielestäni minimin, suomalaisen luonnon suojeluun.

Luonto on alettava huomioida läpileikkaavasti kaikessa ihmistoiminnassa. Luontokatoa ei siis pidä ainoastaan pysäyttää, vaan monimuotoisuuden kehityskulku tulee kääntää positiiviseksi.

Oma luontosuhde

7. Millainen on luonnon merkitys päivittäisessä arjessasi?

Luonto on minulle rauhoittumisen paikka kiireisen työn keskellä. Työmatka- ja kävelyreittini haluan valita sen mukaan, että pääsen hetkeksi luontoon. Luonnosta saan voimaa ja tilaa hengittää.

8. Mikä on rakkain luontokohteesi?

Niitä on todella monia! Luonnossa oleminen on minulle todella tärkeää. Yhtenä tärkeimpänä pidän Vanhankaupunginlahtea, joka sijaitsee lähellä kotiani. Perheeni kanssa vietämme myös usein lomia Pyhä-Luoston kansallispuistossa, missä meillä on suvun mökki.

9. Miten kannustaisit ihmisiä lähtemään luontoon?

Suomalaiset rakastavat luontoa ja siinä on jotain todella kaunista, että poikkeusajan vallitessa monet suomalaiset löysivät Suomen luonnon uudestaan. Pandemian iskiessä me suomalaiset menimme luontoon. Oleellista on, että luontoon lähteminen olisi kaikille helppoa, ja että luontoa säästetään mahdollisimman paljon.

 

Paluu etusivulle


  • Tulosta sivu