Yle nostaa Punaisen listan pelastajat -sisällöissään esiin lajikatoa ja lajien rikkautta

Uutinen 11.5.2022 klo 8.01

Yle aloittaa elokuun alussa laajan ja monivuotisen luontokatoon ja luonnon rikkauteen keskittyvän Punaisen listan pelastajat -kokonaisuuden. Tulossa on muun muassa podcast, Naali-peli ja suora lähetys, jossa tunnetuista henkilöistä koostuvat joukkueet kisaavat toisiaan vastaan tehden tekoja luonnon puolesta.

”Suomen luonnon lajeista joka yhdeksäs, eli noin 12 prosenttia on uhanalaisia. Se on valtava määrä, ja mukana on meille hyvin tuttujakin lajeja, kuten varpunen. Luontokato on vakava uhka koko yhteiskunnallemme. Nämä ovat pysäyttäviä faktoja, ja siksi haluamme nostaa aihetta esiin”, Yle Luonnon vastaava tuottaja Ville Alijoki sanoo.

Punaisen listan pelastajat
 

Punaisen listan pelastajat -nimi pohjautuu Punainen kirja -raporttiin, johon on arvioitu 22 418 Suomen luonnon lajia sekä koottu tietoa eliölajien uhanalaisuudesta ja niiden uhanalaisuusluokituksesta. Kirjan Punaisella listalla ovat ne lajit, jotka on arvioitu uhanalaisiksi tai silmälläpidettäviksi.

Vaikka luontokato on vakava uhka, joka vaikuttaa koko yhteiskuntaan dramaattisesti, Punaisen listan pelastajissa halutaan luoda ihmisille toivoa ja ymmärrystä siitä, että jokainen meistä voi vaikuttaa – sillä me todella voimme tehdä tekoja itse. Luontokatoa ja luonnon monimuotoisuutta käsitellään Ylen eri alustoilla monipuolisesti tiedon, viihteen, vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden keinoin, huumorilla maustettuna.

Kampanja huipentuu Suomen luonnon päivänä

Tulossa on muun muassa peli, jossa pelaaja pääsee katsomaan maailmaa vuoden ajan naaliemon silmin ja hänen tehtävänään on yrittää pitää pesue hengissä keväästä syksyyn saakka. Lyhyiden tarinoiden podcast-sarjassa nostetaan esiin Suomen luonnon hämmästyttäviä yksityiskohtia eri eläinten ja kasvien kautta. Laajassa artikkelipaketissa käsitellään erityisesti luontokatoon ja luonnon monimuotoisuuteen vaikuttavia asioita ja tekoja.

Kampanjan tämän vuoden loppuhuipennuksena Suomen luonnon päivänä 27.8. Yle Areenassa nähdään suora lähetys, jossa tunnetut nuoret henkilöt pääsevät joukkueina suorittamaan erilaisia konkreettisia ja oikeasti vaikuttavia tekoja luonnossa. Lähetys toteutetaan vuorovaikutuksessa yleisön kanssa niin, että yleisöllä on myös mahdollisuus vaikuttaa joukkueiden tehtäviin.

Ripsisiippa
 

Vaikka kampanja vuonna 2022 huipentuu Suomen luonnon päivään, projekti jatkuu Yle Luonnon toimituksen vetämänä myös tulevina vuosina, ja aihetta nostetaan tasaisesti esiin eri sisällöissä myös kampanja-aikojen ulkopuolella.

"Punaisen listan pelastajat on jatkumoa Yle Luonnon Miljoona linnunpönttöä ja Pelasta pörriäinen -kampanjoille, jotka toivat esiin lintujen ja pölyttäjien ongelmia. Aiemmista kampanjoista oppineena Punaisten listan pelastajat jatkuu useana vuonna, sillä luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ei ratkea hetkessä", Ville Alijoki toteaa.

Lisätiedot 

Tuottaja Ville Alijoki, ville.alijoki@yle.fi

 

Lue aiheesta lisää

 

Paluu 3/2022 etusivulle

 


  • Tulosta sivu