Suomen luonnon päivänä juhlitaan suomalaisten lempilajeja!

Uutinen 22.8.2022 klo 11.54

Tänä vuonna kohotamme maljan ja juhlimme päivää saukkojen, mustarastaiden, valkolehdokkien, kastelierojen, suppilovahveroiden, maakiitäjäisten, ahventen ja monien muiden lajien kanssa.

Orava syö käpyä
Pihoilla vieraileva orava on monen suosikki, vaikka orvan lintulautavierailuista moni ei pidäkkään. Metsissä se puolestaan syö pääosin kuusen ja männyn käpyjä. Kuva Juha Laaksonen.

Suomen luonnon päivää juhlitaan jälleen elokuun viimeisenä lauantaina. Tänä vuonna päivän juhlinnassa on haluttu korostaa komeiden maisemien ja luonnossa liikkumisen ohella myös luonnon monimuotoisuutta nostamalla esiin suomalaisille tärkeitä lajeja. Tarinat välittävät iloa lajeista, jotka jakavat tätä yhteistä elämän aikaa kanssamme ja tuovat esiin sitä arvoa, jota ei voida mitata rahassa.

Lempilajeihin liittyy usein muistoja

Yle luonnon nettisivuilla on kerätty elokuun alusta alkaen suomalaisilta tarinoita heille tärkeistä lajeista. Vastauksia on tullut satoja ja niiden lajikirjo on suuri. Listalta löytyy useita tuttuja Suomen luonnon nisäkkäitä: siilejä, oravia, susia, karhuja, kettuja, ilveksiä, mäyriä ja rusakoita. Myös hieman huonommin tunnetut nisäkkäät ovat kuitenkin nousseet lempilajeiksi: esimerkiksi kontiaisen kaivuutaitoja ja olemusta ihaillaan niin paljon, etteivät pihamaan multakummut haittaa lainkaan.

Linnuista moni mainitsee mustarastaan, laulujoutsenen, kuikan, merikotkan, haarapääskyn mutta myös muun muassa västäräkki, sinitiainen, hömötiainen, pyrstötiainen ovat suomalaisten lempilajeja. Hyönteisiä ja muita selkärangattomiakin listalta löytyy yllättävän runsaasti: kastelieroja, sudenkorentoja, perhosia, hämähäkkejä, kimalaisia, kiiltomatoja, sammakoita. Kasveista on mainittu esimerkiksi kielot, valkolehdokit, päivänkakkarat, lemmikit, koivut, männyt ja sammaleet. Eräs vastaaja on erityisen innostunut uudesta luontohavainnostaan kuhmujäkälästä.

Nokkosperhonen kukalla
Nokkosperhonen on yksi tunnetuimmista päiväperhosista ja monen suomalaisen lempilaji. Kuva Riku Lumiaro.

Monet vastaajat ihailevat lempilajinsa kauneutta tai kekseliäisyyttä. Osa mieltää itsensä lempilajinsa kaltaiseksi. Lintujen äänet ovat monille tärkeitä ja rakkaita. Erittäin useissa vastauksissa lempilajiin liittyy jokin tarina tai muisto, tai se tuo mieleen jonkin läheisen ihmisen. Moni kirjoittaa ilosta, jota lempilaji tuo elämään.

Osallistu lempilajini lähetykseen

Useat myös pohtivat ja muistuttavat, että yksittäistä lempilajia on lähes mahdotonta valita, koska vaihtoehtoja on niin monta ja kokonaisuus on tärkeä. Lempilaji saattaa vaihdella myös vuodenaikojen mukaan: talvella sykähdyttävät talven täällä viettävät lajit, kesällä iloa tuo kauniisti laulava kesävieras.

Lempilajitarinoita voi käydä lukemassa ja kertomassa osoitteessa yle.fi/aihe/luonto Suomen luonnon päivän iltaan asti. Vastauksista löytyy paljon valokuvia lempilajeista, joitain piirroksia ja jopa muutama valokuva lempilajitatuoinneista.

Radio Suomen Luonto- Suomi- ohjelmassa keskiviikkona 24.8. klo 18–20 paneudutaan myös lempilajeihin. Kuulijat voivat soittaa ja kertoa itselleen tärkeistä lajeista ja niihin liittyvistä tarinoista. Lähetyksen jälkeen Metsäradiossa klo 20 alkaen kuullaan presidentti Sauli Niinistön ja Suomen luonnon päivän suojelijan rouva Jenni Haukion ajatuksia heidän lempilajeistaan valkolehdokista ja meriharakasta.

Suomen luonnon päivänä voi myös halutessaan jakaa somessa oman lempilajitarinansa: #Lempilaji #minfavoritart #suomenluonnonpäivä #liputanluonnolle

Teksti Minna Pyykkö Yleisradio

 

Luonnon kirjo 4/2022

 


  • Tulosta sivu