Orvoille norsuille uusi elämä Keniassa

Uutinen 14.8.2017 klo 14.43
Norsut
The David Sheldrick Wildlife Trust etsii tukijoita työlleen. Orvon norsun voi ”adoptoida” 50 dollarilla.
© Kuva: Outi Einola-Head

”Norsunluu kuuluu norsuille, ei ihmisille”, puuskahtaa norsuja Nairobissa hoitava Julius Chiweka. Hänen hoivassaan salametsästäjien uhreiksi joutuneiden Afrikan norsujen poikaset saavat uuden mahdollisuuden.

Kenian pääkaupungin Nairobin luonnonsuojelualueella toimiva säätiö The David Sheldrick Wildlife Trust on pelastanut ja hoitanut satoja norsuja ja vapauttanut ne takaisin oikeaan elinympäristöönsä.

Afrikan norsut ovat uhanalaisia. Maailman luonnonsäätiön WWF:n arvion mukaan norsut saattavat kadota täysin osasta Afrikkaa 50 vuodessa, mikäli niitä ei suojella tehokkaasti.

”Jos haluamme pelastaa Afrikan luonnonvaraiset norsut, on toimittava nyt ja saatava salametsästys loppumaan, Julius Chiweka sanoo.

Piikkilanka-aidoista ja mutakuopista eri puolilta Keniaa pelastetut norsut viettävät 5-10 vuotta Nairobin suojelualueella, jossa ne saavat tarvitsemansa ruuan ja hoidon. Luonnossa poikaset eivät selviäisi kauaakaan ilman emoaan.

Säätiö toimii läheisessä yhteistyössä alueen asukkaiden kanssa. Ihmisille kerrotaan norsujen tarpeista ja niiden kohtaamista uhkista, asennekasvatus alkaa jo kouluissa. Paikalliset asukkaat ovat myös rakentaneet norsuille juomapaikkoja täyttämällä vanhoja kyläkaivoja. Niitä tarvitaan kuivilla alueilla luonnon juomapaikkojen lisäksi.

Kun norsut ovat valmiita palamaan luontoon, samanikäiset eläimet esitellään villien norsujen laumalle samalla kertaa. Vähitellen ne löytävät paikkansa laumassa. Naaraat viihtyvät laumassa koko elämänsä, nuoret urosnorsut lähtevät omille teilleen ja muodostavat oman laumansa.

Afrikan norsut 2
Pelastettuihin norsuihin pääsee tutustumaan hyvin läheltä tunnin ajan sunnuntaisin.
© Kuva: Outi Einola-Head

Norsunluun laiton kauppa rehottaa

Norsunluukauppa kiellettiin vuonna 1989. Viime vuosina norsujen salametsästys ja norsunluun laiton kauppa ovat taas kääntyneet nousuun. Norsunluun kysyntä on suurta Aasiassa, jossa siitä maksetaan huimia summia. Jos salametsästys jatkuu nykyistä vauhtia, se on vaarassa tappaa Afrikan norsut sukupuuttoon.

Toivoa norsuille tuo Kiinan viime vuoden lopussa tekemä päätös. Maa, joka on maailman suurin norsunluun markkina-alue, on päättänyt lopettaa norsunluukaupan kokonaan vuoden 2017 aikana.

Afrikan maat ovat myös tiivistäneet yhteistyötään norsujen pelastamiseksi ja salametsästyksen saamiseksi kuriin. Itä-Afrikan maille turismin tuomat tulot ovat elintärkeitä, ja safareille halutaan kävijöitä myös tulevaisuudessa.

Keniassa poltettiin vuosi sitten kaikkien aikojen suurin määrä norsunluuta, yli sata tonnia.

1900-luvun alussa Afrikan maissa norsuja oli noin 3-5 miljoonaa, nyt niitä elää luonnossa enää noin 450 000. Noin 20 000 norsua salametsästetään vuosittain norsunluun vuoksi.

Teksti ja kuvat: Outi Einola-Head, ulkoministeriö

Lisätietoa: "Adoptoi” oma norsu (The David Sheldrick Wildlife Trust)

Kaikki 2/2017 Luonnon kirjon artikkelit


  • Tulosta sivu