Uutinen 20.8.2018 klo 15.01
Yi 40 luomutilaa toivottaa kävijät tervetulleeksi luomuruoan alkulähteille ja tutustumaan toimintaansa Suomen luonnon päivänä lauantaina 25.8. Perinteiseen tapaan yleisö pääsee tutustumaan vaelluskalakantojen elvyttämiseen virtavesikohteissa.
Eniten yleisölle avoinna olevia tiloja löytyy Uudeltamaalta ja Varsinais-Suomesta. Pohjoisin luomutila avaa ovensa Torniossa Lapissa, ja mukana on nyt ensimmäistä kertaa myös opetustila eli Keudan Saaren kartano Mäntsälässä.
Virtavesikohteisiin voi tutustua Oulun Hupisaarilla, Lieksan satamassa sekä Mustionjoella Billnäsissä ja Åminneforsissa.
Esillä suomalaisen luomutuotannon kirjo
Yleisö pääsee tutustumaan suomalaisen luomutuotannon monimuotoisuuteen, sillä mukana on niin luomuviljan, -kasvisten ja -marjojen viljelijöitä kuin kasvihuonetuotantoon ja luomukotieläinten kasvatukseen erikoistuneita tiloja. Tapahtumaan osallistuu tänä vuonna erityisen paljon luomulammastiloja. Myös alkuperäisrotuiset kyyttölehmät ovat hyvin edustettuina tapahtuman tilavalikoimassa. Osa avoimista luomutiloista on vanhoja sukukartanoita, osa viljelee biodynaamisesti ja osa edustaa modernia kumppanuusmaataloutta.
Luomulammastiloilla eläimet laiduntavat usein luonnonniityillä ja hoitavat samalla kulttuuriympäristöä. Kuva Tuomelan tila.
Luomutuotanto eroaa tavanomaisesta maataloudesta siten, että luomussa ei käytetä keinotekoisia torjunta-aineita tai lannoitteita. Luomueläimillä on tavanomaisia eläimiä väljemmät tilat ja ne syövät luomutuotettua rehua. Monella lammastilalla eläimet laiduntavat luonnonniityillä ja hoitavat samalla kulttuuriympäristöä.
Luomutuotanto on Suomessa reippaassa kasvussa. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ennakkotietojen mukaan tänä kesänä luomuun lähti siirtymään lähes 500 uutta maatilaa, mikä on ennätysmäärä. Suomessa on nyt yhteensä 5 000 luomutilaa, ja luomumenetelmillä viljellään lähes 13 prosenttia maan koko peltoalasta.
Vaelluskalat tutuksi Oulussa, Lieksassa ja Raaseporissa Mustionjoella
Luonnon päivänä vesiluonnon ystävät kutsutaan tutustumaan luonnonkalakantojen elvyttämiseen Oulun Hupisaarilla, Lieksan satamassa sekä Mustionjoella Billnäsissä ja Åminneforsissa.
Oulun Hupisaarten vehreällä puistoalueella risteilee lähes kaksi kilometriä pieniä kaupunkipuroja. Pian puroihin saattaa nousta kutemaan uhanalainen meritaimen. Luonnon päivänä asiantuntijat kertovat purojen kunnostuksesta, mitä on tehty kesän aikana. Lieksan satamassa asiantuntijat puolestaan esittelevät, kuinka Lieksanjoen järvilohi- ja järvitaimenkantaa elvytetään.
Lisäksi Pielisen kalastusalue järjestää kaksi ilmaista tutustumisretkeä Ruunaan koskille, missä tutustutaan kunnostettuihin kutualueisiin. Mustionjoen Åminneforsin ja Billnäsin kalateiden rakennustyöt ovat käynnistyneet toukokuussa ja hanketta esitellään luonnon päivänä maastossa. Kalatiet mahdollistavat vaelluskalojen nousun voimalaitoksen patojen ohi kalojen luontaisille lisääntymisalueille. Hupisaarten purojen, Lieksanjoen ja Mustionjoen kunnostus kuuluvat hallituksen vaelluskalojen kärkihankkeeseen, jossa elvytetään kalakantoja eripuolilla Suomea.
Vaelluskaloja palautetaan Oulun Hupisaarten urbaaneihin puroihin, joiden kunnostusta esitellään luonnon päivänä 25.8.
Luomutilojen avoimet ovet -tapahtumaa koordinoivat yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriö, Pro luomu, Luomuliitto, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC sekä Biodynaaminen yhdistys. Virtavesitapahtumista vastaa MMM, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Pohjois-Savon ELY-keskuksen Järvi-Suomen kalastuspalvelut, Luonnonvarakeskus, Oulun kaupunki, Lieksan kaupunkikeskusyhdistys ry, Ruunaan kalastusalue ja Pielisen kalastusalue, Raaseporin kaupunki ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry.
Luomutilojen ja vaelluskalakohteiden avoimien ovien tapahtuma on osa Suomen luonnon päivää, jota on vietetty elokuun viimeisenä lauantaina vuodesta 2013 lähtien. Se on myös virallinen liputuspäivä.
Teksti: Anna Salminen ja Virpi Komulainen, maa- ja metsätalousministeriö
Kuvat: Tuomelan tila ja MMM
Lisätietoja luomutiloista
Maatalousylitarkastaja Leena Seppä, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 16 2373, leena.seppa(at)mmm.fi
Tiedottaja Mia Wikström, SLC, p. 050 355 3213, mia.wikstrom(at)slc.fi (ruotsiksi)
Lisätietoa virtavesikohteista
Erityisasiantuntija Jouni Tammi, maa- ja metsätalousministeriö, p. 029 516 2313, jouni.tammi(at)mmm.fi
Viestintäasiantuntija Virpi Komulainen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 029 516 2110, virpi.komulainen(at)mmm.fi
Kaikki Luonnon kirjon 3/2018 artikkelit