Uutinen 19.8.2019 klo 16.24
”Joutsenet ovat aina ajatuksissani ja antavat elämälle loistoa. Omituista todeta, ettei mikään tässä maailmassa, ei taiteessa, kirjallisuudessa eikä musiikissa vaikuta minuun yhtä lailla kuin nämä joutsenet ja kurjet ja metsähanhet. Niiden äänet ja olemus.”
Jean Sibelius nauttii luonnon rauhasta Tuusulassa. Kuva Valokuvataiteen museo / Santeri Levas.
Näin Jean Sibelius kirjoitti päiväkirjaansa vuonna 1915. Luonto ja erityisesti linnut olivat kansallissäveltäjällemme tärkeitä koko hänen elämänsä ajan. Hän toi eri yhteyksissä esille, miten paljon hän ihaili lintujen ääniä ja lentoa, ja koki niiden olevan kaikkein läheisintä sukua omalle sielulleen. Sibeliuksen luontosuhde oli sibeliustutkija Timo Virtasen mukaan hyvin kokonaisvaltainen, luonnon eläimet olivat hänelle eräänlaisia kollegoja. Hänestä oli ihmeellistä seurata vuodenaikojen vaihtumista, ja hän retkeili kaikkina vuodenaikoina Ainolan pihapiirissä, lähimetsissä ja läheisellä Tuusulanjärvellä.
Muistoja koti-Suomesta
Nykyaikainen sibeliuspoksi. Kuva Atte Tornikoski.
Tarinan mukaan Sibelius kantoi jossain vaiheessa elämäänsä mukanaan tulitikkurasiaa, johon hän oli tallentanut sammalta. Ehkä sammalen tuoksu auttoi häntä palaamaan mielikuvissaan suomalaismetsiin, honkien suojaan.
Suomen luonnon päivänä elokuun viimeisenä lauantaina 31.8. retkeilijöitä kannustetaan hidastamaan tahtia ja kiinnittämään huomiota pieniin asioihin. Tässä voi auttaa Sibeliuksen esikuvan mukaan tehty oma Sibeliusboksi: tulitikkurasia, johon voi tallentaa itselle tärkeitä pieniä muistoja Suomen luonnosta. Niiden täytyy mahtua askiin, joten materiaalit kannattaa valita huolella. Muistoja kerätessä pitää huomioida jokamiehenoikeudet ja se, ettei keräämällä aiheuta vahinkoa luonnolle.
Päiväkodit ja koulut voivat lähteä lähimetsään keräämään muutamia pieniä muistoja itse kunkin rasiaan, sibeliusboksiin. Lapset voivat lahjoittaa vanhemmilleen oman rasiansa Suomen luonnon päivänä, ja kertoa samalla siitä, mikä heille on luonnossa tärkeää. Rasian kerääminen ja tutkiminen voi auttaa sanoittamaan itse kunkin luontosuhdetta. Rasian sisältöä tutkiessa voi jutella siitä, millaisia muistoja luontoon liittyy ja minkälaiset tuoksut, värit ja muodot ovat itselle tärkeitä.
Lisää Sibeliuksen luontosuhteesta Radio Suomessa sunnuntain 25.8. Minna Pyykön maailma -ohjelmassa.
Kaikki Lauonnon kirjon 3/2019 artikkelit