Uutinen 12.5.2020 klo 8.05
Kansainvälinen luonnon monimuotoisuuden päivä laajenee tänä vuonna koko viikoksi 18.–22.5.2020. Tämän viikon aikana ympäri maailman tehdään tehostettua luontoviestintää. Jokaiselle viikonpäivälle on tehty YK-vetoisesti omat teemansa. Ratkaisumme ovat luonnossa ja viestimme niistä #luonto2020-tunnisteella!
Suomenojan lintukosteikon opastustauluja. Kuva Riku Lumiaro.
Maanantaina viestimme tieteestä ja perinnetiedosta. Tiesitkö esimerkiksi, että saamelaiset ovat havainnoineet muutoksia vuodenajoissa, lämpötiloissa, sadannassa, kasvillisuudessa, eläimistössä ja porojen käyttäytymisessä. Lue lisää VN TEAS SAAMI-hankkeesta.
Tiistain teema on suojelualueiden nykytilanne ja merkitys. Luonnonsuojelualueilla turvataan lajiston ja luontotyyppien monimuotoisuutta sekä huolehditaan kansallismaiseman, kulttuuriperinnön ja virkistys- ja retkeilyalueiden säilymisestä. Luontopalvelut suojaa valtion maita maalla ja merellä.
Keskiviikkona, maailman mehiläispäivänä, pelastamme pörriäisiä. Valitse pörriäisteko tai ryhdy vaikka hotellinpitäjäksi – ja kerro siitä tunnisteilla #pelastaporriainen ja #hyonteishotellit2020!
Kuva Pekka Kotkatniemi.
Helatorstaina moni suuntaa luontoon. Päivän teema on kulttuuri, ihmiset ja luonnon monimuotoisuus. Kannustamme nauttimaan heräävästä luonnosta, kuitenkin retkietiketin muistaen. Retkietikettiin riittää viiden kohdan tarkastuslista:
1. Kunnioita luontoa - älä muuta sitä. Pidä lemmikit kytkettynä.
2. Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä. Noudata autiotupien sääntöjä.
4. Tee tulet virallisille tulentekopaikoille, suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.
5. Älä roskaa.
Perjantain teema on tarjoamat palvelut, luontopohjaiset ratkaisut sekä ratkaisut luonnon köyhtymisen pysäyttämiseen. Kerromme ratkaisuista luonnon monimuotoisuuden puolesta ja kannustamme muitakin toimiin. Ensi vuoden alussa päätämme maailman maiden kanssa uusista tavoitteista luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi. Kun neuvottelemme luonnon monimuotoisuustavoitteista, neuvottelemme elinmahdollisuuksistamme ja hyvinvoinnista maapallolla. Millaiset tavoitteet itse haluaisit? Kerro perjantaina tunnisteella #luonto2020.
Teksti: Henna Birkman ympäristöministeriö
Kaikki Luonnon kirjon 2/2020 artikkelit