Retkietiketti pääsi jo suomalaisten puheeseen ja matka jatkuu kohti koko retkeilevän kansan sydäntä

Uutinen 17.5.2021 klo 15.28

Suomalaisten retkeilyinto on kasvanut hurjasti viime vuosina. Retkeilybuumi on suuri kansallinen ilon aihe, mutta tilanne on tuonut myös lieveilmiönsä luonnonsuojelualueille. Metsähallitus ja ympäristöministeriö lanseerasivat keväällä 2020 retkeilijöiden käyttöön oman etiketin tukemaan kestävää luontomatkailua. Retkietiketin viestiä ja viestinviejiä tarvitaan jälleen tänä kesänä.

Suomeen ennustetaan jälleen ennätysvilkasta retkeilykesää. Koronapandemia vauhditti retkeilybuumia, mutta ilmiö on kytenyt jo pitkään: kansallispuistojen käyntimäärät ovat tuplaantuneet viimeisessä 10 vuodessa.

Retkietiketti
 

Erityisen raju hyppäys kansallispuistojen käyntimäärissä tapahtui viime vuonna, jolloin valtakunnallinen kasvu oli 23 prosenttia. Kansallispuistoihin tehtiin viime vuonna yhteensä lähes 4 miljoonaa käyntiä ja Metsähallituksen hoitamien kaikkien valtion suojelualueiden ja asiakaspalvelupisteiden kokonaiskäyntimäärä vuonna 2020 oli 9,2 miljoonaa käyntiä.

Kasvanut retkeilijöiden määrä on valitettavasti tuonut suojelualueille myös ongelmia, kuten luontoa vahingoittaa ja kanssaretkeilijöitä häiritsevää käyttäytymistä. Osa lieveilmiöistä johtuu tietämättömyydestä, osa välinpitämättömyydestä. Ohjeistaakseen ihmisiä vastuulliseen retkeilyyn Metsähallituksen Luontopalvelut ja ympäristöministeriö lanseerasivat keväällä 2020 Retkietiketin, joka tiivistää luonnossa liikkujan muistilistan napakkaan pakettiin. Retkietiketin viisi muistisääntöä auttavat luonnossa liikkujaa retkeilemään luontoa ja kanssaretkeilijöitä kunnioittaen:

Retkietiketti banner
 

1. Kunnioita luontoa

2. Suosi merkittyjä reittejä

3. Leiriydy vain sallituille paikoille

4. Tee tulet vain sallituille paikoille

5. Älä roskaa

Retkietiketti on visuaalinen aineisto, joka on suunniteltu erityisesti sosiaalisessa mediassa käytettäväksi. Metsähallitus on jakanut kuvaston koko sähköisen materiaalin myös kumppaneilleen ja yhteistyöyrityksille käytettäväksi. Somen lisäksi ilme on läsnä muun muassa Metsähallituksen luontokeskuksissa.

Jo viime vuonna termi Retkietiketti vakiintui yleiseen käyttöön muun muassa mediassa ja monet retkeilijät sekä retkeilyn ja luontomatkailun parissa työskentelevät tahot kiinnostuivat Retkietiketistä.

"Retkietiketin visuaalinen ilme on herättänyt paljon ihastunutta huomiota. Juuri tätä me retkeilybuumin aikaan tarvitsemme. Luonnonsuojelualuilla liikkumiseen liittyy yllättävän paljon sääntöjä, joista monikaan ei ole tietoinen - ja kuinka tehdä säännöt houkutteleviksi? Retkietiketti on houkuttelevan näköinen ja sopivan tiivis paketti, josta itse kukin voi lähteä ottamaan haltuun kestävän luonnossa liikkumisen aakkosia", kuvailee Metsähallituksen Luontopalvelujen asiakaspalvelupäällikkö Airi Kallunki Oulangan luontokeskuksesta.

Tavoitteena on, että mahdollisemman monet toimijat ja koko retkeilevä Suomi ottaa etiketin omakseen ja jakaa viestiä kanavissaan. Parhaillaan Metsähallitus tuottaa lisää Retkietiketti-kuvastoa omaan viestintäänsä ja kaikkien halukkaiden käyttöön. Suunnitteilla on myös etikettiviestintää tukeva kampanja tulevalle kesä-syykaudelle.

Lisää aiheesta lisää

 

Paluu etusivulle


  • Tulosta sivu