Uutinen 23.8.2021 klo 16.22
Elokuun viimeisenä lauantaina28.8. juhlitaan näyttävää päivänsankaria, Suomen luontoa. Päivän aikana kiinnostuksensa ja kunnioituksensa luontoa kohtaan voi osoittaa monella tavalla: lähtemällä esimerkiksi lähiluontoon, jakamalla luontotunnelmiaan kuvilla ja tarinoilla eri verkkoalustoilla tai oppimalla uutterista kimalaisista. Juhlintaan kuuluvat myös liputtaminen ja päivän virallinen juhlaleivos mustikkapiirakka.
Kuva Saari Lavi.
Suomen luonnon päivän vietto ulottuu koko elokuun viimeiselle viikolle. Kouluissa ja päiväkodeissa päivää vietetään jo arkipäivinä esimerkiksi ulkona oppien Puunhalausviikko kestää koko viikon ja torstaina 26.8. vietetään Itämeripäivää.
Sisäministeriö suosittaa liputusta Suomen luonnolle nyt jo viidettä kertaa. Seuraava merkittävä virstanpylväs koetaan vuonna 2023, kun liputuspäivä vakiintuu ja päivä saa pysyvän paikan almanakasta. Päivän suosion jatkuva kasvu ja nopea vakiintuminen suomalaisten merkkipäivien aateliin ovat osoitus siitä, että luonto on suomalaisille tärkeä, juhlan ja liputtamisen arvoinen.
Vuonna 2021 juhlimisessa korostuu erilaiset virtuaaliset joukkotempaukset
Luonnon päivää on vietetty vuodesta 2013 asti. Vuosi 2020 jäi päivän historiaan vuotena, jolloin perinteiset yleisötapahtumat jäivät koronapandemian vuoksi minimiin. Vuonna 2021 nähdään taas edellisvuotta enemmän järjestettyjä tapahtumia ja retkiä, mutta rinnalle on noussut merkittävä määrä erilaisia virtuaalisia tapoja juhlia päivää yhteisöllisesti. Yleisö voi toimittaa omia luontokuviaan mm. Yle Luonnon suureen kuvakokoelmaan, Luonnon konserttisali -tapahtuman kimalaismosaiikkiin ja someryhmien erilaisiin tempauksiin. Suomen ympäristökeskus SYKE puolestaan innostaa kansalaisia tekemään luontohavaintoja ja ilmoittamaan niistä.
Luontojuhlintaan voi hakea myös uutta, tarinallista näkökulmaa vaikkapa kimalaisen kautta. Kimalaiskimara on innostava materiaalipaketti, joka sisältää viisi ääninauhaa sekä kuvataidetehtävän. Materiaalit löytyvät MAPPA.fi -palvelusta hakusanalla pölyttäjät. Materiaalien avulla voi tehdä rakentaa ääniluontopolun vaikka lähimetsään materiaaleista löytyvien QR-koodien avulla.
Tapahtumallista juhlahumua on luvassa Punkaharjulla, jossa luontotietoutta ja taidetta yhdistelevä Luonnon konserttisali -tapahtuma kutsuu tutustumaan kartanokimalaisen maailmaan sekä Evolla, jossa Partiolaiset kokoontuvat Johtajatulille vuoden tauon jälkeen. Organisaatiot ja paikallisyhdistykset järjestävät retkiä ja tapahtumia. Hieno kimaraan kuuluu luontoretkiä, Metsähotelleja, esteettömiä tapahtumia, puunhalausta, luomutilojen avoimia ovia, vesistökunnostustalkoita, musiikkituokioita ja paljon muuta.
Tuttuun tapaan somessa jaetaan kuvia omatoimisesta ja omantyylisestä juhlimisesta tunnisteella #suomenluonnonpäivä. Monen päivä huipentuu nukkumiseen Suomen suurimmassa luksushotellissa eli luonnossa, osana Suomen Ladun Nuku yö ulkona -haastetta. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa järjestää virtuaalisen tähtiretken, josta saa oivan evästyksen yötaivaan tarkkailuun elokuun viimeisen viikonlopun öinä.
Valokeilassa lähiluonto
Tänä vuonna yksi Suomen luonnon päivän teemoista on lähiluonto. Suuri osa suomalaisista elää kävelymatkan päässä luonnosta, jossa riittää usein nähtävää ja ihasteltavaa yllättävän paljon. Niinpä Suomen luonnon päivää kelpaa viettää vaikka lähimetsässä evästellen ja puita halaillen - aina ei tarvitse lähteä kauas. Kun luonnossa liikkujalla on hallussa viiden kohdan Retkietiketti , huomioitua tulee myös luonto ja muut retkeilijät.
Kuva Anna Pakkanen Metsähallitus.
Muista nämä viisi asiaa ensi lauantaina
- Pidä huolta, että pihallasi/työpaikallasi/taloyhtiössäsi liputetaan
- Jos lipputankoa ei ole, koristele retkievääsi pikkulipuin tai pue päällesi sinivalkoista
- Leivo mustikkapiirakka omaan tapaasi muro- tai pullataikinalla
- Lähde luontoon ja juhli omalla tyylilläsi: rennosti tai arvokkaasti. Kunhan juhlit. #suomenluonnonpäivä
- Osoita arvostusta lähiluonnollesi esimerkiksi antamalla sen puille kunnon halaus.
Suomen luonnon päivää vietetään aina elokuun viimeisenä lauantaina. Päivää koordinoivana ohjausryhmänä toimivat Metsähallituksen Luontopalvelut, Suomen Latu, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto, Suomen Partiolaiset, Suomen Sydänliitto, Suomen ympäristökeskus ja Yle Luonto.
Lue aiheesta lisää
Paluu etusivulle