Luonnon monimuotoisuus -oppimateriaali

Vihreä lippu -ohjelman tuottama Luonnon monimuotoisuus -oppimateriaali tarjoaa tietoa ja toimintavinkkejä, jotka auttavat johdattamaan lapset ja nuoret innostavalle tutkimusmatkalle luonnonkirjoon. Materiaali sisältää kaksi opasta, joista toinen on suunnattu varhaiskasvatuksesta alkuopetukseen ja toinen peruskouluille alkuopetuksesta eteenpäin. 

Luonnon monimuotoisuus -oppimateriaalin oppaat kutsuvat huomaamaan ja suojelemaan luonnonkirjoa niin lähiympäristössä kuin koko maapallolla. Ne tukevat valtakunnallisten opetussuunnitelmien mukaisia tavoitteita harjoitella kestäviä toimintatapoja sekä luonnon havainnointia ja arvostusta.

Luontoa oppimassa
 

Ihme ja kumma -videosarja

Ihme ja kumma -videosarja innostaa tutkimaan luonnonkirjoa ja pohtimaan, miksi se on tärkeää ja miten sitä voi itsekin suojella. Videot on tehty lastenohjelmien tyyliä jäljitellen. Ne ovat noin 6-8 minuutin mittaisia inspiroivia alustuksia, jotka kannustavat syventymään aiheeseen lisää – tietysti ulkona luonnossa! Kaikki sarjan jaksot tehtävineen ovat vapaasti käytössä ja löytyvät alta.

Ihme ja  kumma videon kuva
 

Jakso 1. Tutkimusretki ihan lähelle
Sarjan avausjaksossa tehdään lähiluontoon tutkimusretki, ja pohditaan mitä luonto ja sen monimuotoisuus oikeastaan ovat. Pihamaan ja lähimetsän luontoa havainnoidaan Elinympäristö purkissa -tehtävän avulla.

Jakso 2. Mihin tarvitsemme pörriäisiä?
Jaksossa käsitellään erilaisten lajien ja monimuotoisuuden merkitystä lähtemällä liikkeelle pörriäisistä. Pohdinta jatkuu ja laajenee jaksossa esiteltävän Eliöiden ammatit -tehtävän avulla.

Jakso 3. Löytyykö luonnosta kaikille koteja?
Jaksossa avataan luonnon monimuotoisuuden suojelua eliöiden kotien kautta sekä kerrotaan, mitä metsissä ja pihamaalla voi tehdä luonnon monimuotoisuuden rikastamiseksi. Videoon liittyvä pitkäkestoisempi tehtävä ohjaa konkreettisiin toimenpiteisiin luonnonkirjon kasvattamiseen -vaikkapa omalla pihalla

Luonnon monimuotoisuuden, eli luonnonkirjon köyhtyminen on ilmastonmuutoksen ohella suurimpia maailmanlaajuisia ongelmiamme. Siksi on tärkeää opettaa lapsille ja nuorille, mitä luonnonkirjo on, miksi se on tärkeää ja miten sitä voidaan vaalia.

Luonnon monimuotoisuus on yksi Vihreän lipun yhdeksästä teemasta. Osallistujasivuilla on vinkkejä luonnon monimuotoisuus -projektin toteuttamiseen.

Julkaistu 8.12.2020 klo 17.02, päivitetty 2.9.2021 klo 8.21
  • Tulosta sivu